Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Gemeenteraad Voorschoten

donderdag 18 november 2021

20:00 - 23:00
Locatie

Online

Voorzitter
N. Stemerdink
Toelichting

Wegens de maatregelen voor het bestrijden van het Coronavirus vindt deze vergadering online plaats.
De vergadering is ondertiteld. Deze ondertiteling is automatisch gegenereerd; hierin kunnen onvolkomenheden voorkomen. Ziet u een storende fout laat ons dat dan weten via griffie@voorschoten.nl. Klik op de CC-knop om de ondertiteling aan of uit te zetten.

Uitzending

Agendapunten

  1. 1

    Besluit

    Aanwezig zijn alle raadsleden met uitzondering van dhr. Reinke en dhr. In ‘t Veen.


    Agendapunt 6.3 Renovatie Hooiberg Horstlaan 4a gaat van de hamerstukken naar de bespreekpunten (punt 10). Voor het overige stelt de raad de agenda ongewijzigd vast.


    De burgemeester informeert de raad over de actuele situatie met corona en de bijbehorende maatregelen op regionaal en lokaal niveau. De raad zal weer met enige regelmaat een informatiebrief ontvangen.

  2. 2

    De fractie van de SP heeft een burgercommissielid aangemeld, de heer Remco van Riet. Hij wordt in deze vergadering beëdigd.

    Besluit

    De heer Van Riet is beëdigd als burgercommissielid (SP-fractie).

  3. 3

    Bij de griffie zijn geen voorstellen ontvangen tot wijziging van de conceptnotulen. Voorgesteld wordt de notulen ongewijzigd vast te stellen.

    Besluit

    De notulen zijn ongewijzigd vastgesteld.

  4. 4

    Bij elke brief staat een procedureel afdoeningsvoorstel van de griffie. In veel gevallen kan het college van burgemeester en wethouders een brief beantwoorden met afschrift aan de raad. In dat geval zal het college bij de afhandeling letten op eventuele opmerkingen die in de raad zijn gemaakt. Een raadslid kan voorstellen een brief op een andere manier af te handelen. De raad stelt de wijze van afdoening vast. Bij dit agendapunt kunnen raadsleden over een brief een enkele inhoudelijke opmerking maken of vraag stellen. Het is niet de bedoeling brieven uitvoerig inhoudelijk aan de orde te stellen. Een raadslid kan verzoeken een brief in een raadscommissie te bespreken, met opgave van redenen en het doel van de bespreking. Als het alleen gaat om vragen aan het college, dan kan een raadslid die schriftelijk stellen. Het presidium neemt een definitief besluit over het agenderingsverzoek.

    Besluit

    Dhr. Bremmer (CDA-fractie) verzoekt Informatiebrief 077 Beleidsregel kostenverhaal en Informatiebrief 089 Stand van zaken invoering Omgevingswet te agenderen voor commissie WRG. De CDA-fractie dient de toelichting op de insteek van de bespreking in voor het presidium, dat een besluit neemt over agendering.
    De informatiebrieven 084 (Managementrapportage Werk en Inkomen ), 085 (Dashboard WMO) en 086 (Dashboard Jeugd) worden geagendeerd voor de komende commissie M&S. In het presidium wordt besloten over standaard agenderen van de periodieke rapportages.
    De raad besluit voor het overige overeenkomstig de voorgestelde wijze van afdoening.
    Naar aanleiding van Informatiebrief 087 Feitenrelaas Privacy Chips Afvalcontainers maakt dhr. Maassen (SP-fractie) enkele opmerkingen; zie de notulen.

  5. 4.1

    Bijlagen

    Besluit

    Zie onder 4.

  6. 5

    Een raadslid dat tijdens het vragenuurtje vragen wil stellen, meldt dit onder aanduiding van het onderwerp ten minste 24 uur voor aanvang van de vergadering bij de voorzitter. Het vragenuur is bedoeld voor vragen over actuele onderwerpen, die niet als artikel 39-vragen kunnen worden gesteld omdat de actualiteit dit vergt. Louter technische of informatieve vragen worden op een andere wijze gesteld.
    De volgende vragen zijn aangemeld:
    - door VVD: werking van de verkeerszuil in relatie tot de bereikbaarheid van hulpdiensten ter hoogte van Kruispuntkerk;
    - door VLS; huizenprijzen Intratuintproject

    Besluit

    Dhr. Van den Dool stelt vragen over de werking van de verkeerszuil ter hoogte van de Kruispuntkerk in relatie tot de bereikbaarheid door hulpdiensten. Deze vragen worden door de burgemeester beantwoord.
    Mw. Persoon stelt vragen over de huizenprijzen in het Intratuinproject (aanvullende vragen door dhr. De Graaf en dhr. Bremmer), die door wethouder Cramwinckel worden beantwoord.

  7. 6

    De raadscommissies hebben geadviseerd de volgende agendapunten als hamerstuk te behandelen.

  8. 6.1

    Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft voor de uitvoering van de Regeling Reductie Energie Woningen een subsidie van € 138.800 beschikbaar gesteld aan de gemeente Voorschoten. Dit bedrag is, conform het ingediende plan van aanpak RREW, bedoeld voor: de aanschaf door bewoners van eenvoudige energiebesparende materialen of spullen, het geven of laten geven van algemeen advies over energiebesparing aan huurders of eigenaar-bewoners, het energiezuinig inregelen of laten inregelen van verwarmings– of ventilatiesystemen in koopwoningen en het geven of laten geven van een op de specifieke
    koopwoninggericht advies over energiebesparing aan een huurder of eigenaar-bewoner. Voor iedere actie is € 70 beschikbaar, met maximaal één actie per woning. De raad wordt voorgesteld hiertoe een verordening vast te stellen.
    Een gecorrigeerde verordening is toegevoegd.

    Besluit

    Het voorstel wordt zonder beraadslaging en stemming aangenomen.

  9. 6.2

    Er is bij het college een aanvraag binnengekomen voor een vergunning voor het bouwen van een drietal woningen op het perceel Palestrinalaan 2 en 2b en Operapad 1 . De raad wordt verzocht te besluiten dat een verklaring van geen bedenkingen niet nodig is.

    Besluit

    Na een stemverklaring van de SP-fractie wordt het voorstel zonder beraadslaging en stemming aangenomen, waarbij de SP-fractie wordt geacht te hebben tegen gestemd.

  10. 6.4

    Per 1 januari 2023 decentraliseert het Rijk de middelen van beschermd wonen en in 2026 volgt decentralisatie van taken van de maatschappelijke zorg. In 2015 is deze zorg ondergebracht bij de
    Wet maatschappelijke ondersteuning. Centrumgemeente Leiden ontving hiervoor sinds 2015 de middelen. Decentralisatie van de maatschappelijke zorg betekent dat de uitvoering vanaf dat moment door de gemeente Voorschoten ter hand zal worden genomen en dat de middelen daarvoor deels door het rijk en deels door centrumgemeente Leiden worden gedecentraliseerd. Deze middelen worden opgenomen in de begroting van Voorschoten. De raad wordt voorgesteld de nodige besluiten te nemen om de decentralisatie mogelijk te maken.

    Besluit

    Het voorstel wordt zonder beraadslaging en stemming aangenomen.

  11. 6.5

    De raad wordt voorgesteld om de verordening bedrijveninvesteringszone (BIZ) Dobbewijk 2022 vast te stellen. De BIZ is een instrument waarmee in een afgebakend gebied een heffing van ondernemers (BIZ-bijdrage) kan worden ingevoerd ten gunste van dit gebied. De BIZ-Vereniging Dobbewijk heeft een activiteitenplan opgesteld voor de komende vijf jaar. De activiteiten zijn gericht op het verbeteren van de leefbaarheid, bereikbaarheid, veiligheid, ruimtelijke kwaliteit en economische ontwikkeling in de openbare ruimte. Een voorwaarde voor het in werking treden van de BIZ is dat bij de draagvlakmeting een meerderheid aangeeft de BIZ te steunen. De draagvlakmeting wordt georganiseerd door de gemeente na het vaststellen van de verordening door de raad.

    Besluit

    Na een stemverklaring van de SP-fractie wordt het voorstel zonder beraadslaging en stemming aangenomen, waarbij de SP-fractie wordt geacht te hebben tegen gestemd.

  12. 6.6

    De gemeenten Voorschoten en Wassenaar hebben samengewerkt in de Werkorganisatie Duivenvoorde. Inmiddels hebben beide gemeenten weer eigen personeel. Zij werken nog wel samen op basis van dienstverleningsovereenkomsten. Daarin is afgesproken dat Voorschoten voor Wassenaar de taken voor de maatschappelijke ontwikkeling vervult. Bij de dienstverlening neemt personeel van de gemeente Voorschoten besluiten namens het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Wassenaar. Afgesproken is dat bezwaren tegen deze besluiten worden behandeld in Voorschoten op de in Voorschoten gebruikelijke wijze. Om dat mogelijk te maken wordt aan de gemeenteraad voorgesteld om de verordening over de behandeling van bezwaarschriften te wijzigen.

    Besluit

    Het voorstel wordt zonder beraadslaging en stemming aangenomen.

  13. 6.7

    De gemeenteraad heeft afgelopen jaren stappen gezet om meer sturing te krijgen op gemeenschappelijke regelingen. Dit zijn samenwerkingsverbanden tussen gemeenten onderling, zoals Holland Rijnland, Omgevingsdienst, GGD, Veiligheidsregio en Belastingsamenwerking. Grip begint bij goede informatie over inhoudelijke en financiële ontwikkelingen bij deze regelingen. De raad wordt met bijgevoegde stukken geïnformeerd over de gezette stappen naar meer grip op de regelingen en krijgt een voorstel voorgelegd over een dashboard voor het volgen van genoemde informatie.

    Besluit

    Het voorstel wordt zonder beraadslaging en stemming aangenomen.

  14. 6.8

    Alliander NV heeft haar aandeelhouders verzocht om versterking van de kapitaalstructuur voor investeringen ter verbetering van de energie-infrastructuur. Met dit raadsvoorstel wordt de raad in de gelegenheid gesteld wensen en bedenkingen te uiten over het voornemen van het college om positief te reageren op het verzoek om daartoe deel te nemen aan een te verstrekken obligatielening.

    Besluit

    Het voorstel wordt zonder beraadslaging en stemming aangenomen.

  15. 7

    De navolgende inhoudelijke agendapunten worden als bespreekpunt behandeld.

  16. 8

    In beheerplannen beschrijft de gemeente welke maatregelen worden genomen voor het onderhoud, de reparatie en vervanging van onderdelen van de openbare ruimte. De vorige beheerplannen liepen van 2016 tot en met 2020. Door en motie van CDA en PvdA die het college opriep om nieuwe beheerplannen aan de raad voor te leggen en op advies van de accountant, liggen nu updates van de beheerplannen voor ter instemming. Hiermee wordt voorzien in een deugdelijke grondslag voor de onderhoudsvoorzieningen in de jaarrekening 2021.

    Besluit

    Het raadsvoorstel is unaniem aangenomen.
    De gewijzigde motie 219 is unaniem aangenomen.

  17. 9

    De Rekenkamercommissie (RKC) heeft onderzoek gedaan naar de informatievoorziening over en de kosten van de jeugdzorg 2015-2019. Bij het vorige agendapunt heeft de RKC een toelichting gegeven op het rapport. Bij dit agendapunt gaat de commissie met elkaar en het college in gesprek over de aanbevelingen die de RKC heeft geformuleerde in de begeleidende brief op pagina 4.Naar aanleiding van de behandeling in de commissie M&S van 28 oktober 2021 is bijgaand raadsvoorstel opgesteld.

    Besluit

    Het raadsvoorstel is unaniem aangenomen.

  18. 10

    Toelichting en bijlagen bij punt 6.3.

    Besluit

    Het raadsvoorstel is unaniem aangenomen.

  19. 11

    De geheimhouding van stukken die aan de raad onder geheimhouding zijn aangeboden moet in de eerstvolgende raadsvergadering worden bekrachtigd. Op de dag van de vergadering wordt bezien of een dergelijk besluit moet worden genomen.

    Besluit

    Er is geen raadsvoorstel bekrachtiging geheimhouding.

  20. 12

    Besluit

    Van dit agendapunt is geen gebruik gemaakt.

  21. 13
    Sluiting