Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Gemeenteraad Voorschoten

donderdag 12 november 2020

20:00 - 23:00
Locatie

Online

Voorzitter
C. Aptroot
Toelichting

Wegens de maatregelen voor het bestrijden van het Coronavirus vindt deze vergadering online plaats. De vergadering is live te volgen via You Tube.
De vergadering is ondertiteld. Deze ondertiteling is automatisch gegenereerd; hierin kunnen onvolkomenheden voorkomen. Ziet u een storende fout laat ons dat dan weten via griffie@voorschoten.nl. Klik op de CC-knop om de ondertiteling aan of uit te zetten.

Uitzending

Agendapunten

  1. 1

    Besluit

    Alle op de presentielijst genoemde leden (zie bijlage) zijn aanwezig, met uitzondering van mevrouw Van Herk.
    De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

  2. 2

    De volgende drie burgercommissieleden worden beëdigd:
    - de heer Fred Veldman voor ONS Voorschoten
    - mevrouw Conny Van der Krogt voor GroenLinks
    - mevrouw Esther Mieremet voor D66

    Besluit

    De heer Veldman, mevrouw Mieremet en mevrouw Van der Krogt zijn beëdigd als burgercommissielid.

  3. 3

    Er zijn bij de griffie geen voorstellen ontvangen tot wijziging van de voorgelegde concept-notulen. Voorgesteld wordt de notulen ongewijzigd vast te stellen.

    Besluit

    De notulen van 1 en 26 oktober worden ongewijzigd vastgesteld.

  4. 4

    Bij elke brief heeft de griffie een procedureel afdoeningsvoorstel geformuleerd. Aan de raad wordt voorgesteld overeenkomstig dit afdoeningsvoorstel te besluiten. Als de raad een brief op een andere manier wil afhandelen, kan dit voorafgaand aan of in de vergadering worden aangeven. Het afdoeningsvoorstel wordt dan gewijzigd. In de raadsvergadering is er voor raadsleden beperkt gelegenheid over de inhoud van een brief een enkele opmerking te maken of een enkele vraag te stellen. In de meeste gevallen kan een brief door het college van burgemeester en wethouders worden afgehandeld. De raad zal daarvan een afschrift ontvangen. In dat geval zal bij de afhandeling gelet worden op eventuele opmerkingen die in een raadsvergadering worden gemaakt. Het is niet de bedoeling dat de raad brieven uitvoerig inhoudelijk aan de orde stelt bij het agendapunt Lijst ingekomen stukken. Als een raadslid een brief inhoudelijk wil bespreken, kan dat verzocht worden met opgave van redenen en het doel van de bespreking. Een verzoek om agendering van een brief hoeft niet te wachten tot de raadsvergadering, maar mag op ieder moment ook bij de griffie worden aangemeld. De brief kan op de eerstvolgende - nog te versturen - agenda van de commissie worden geagendeerd, als de agenda dat toelaat, e.e.a. ter beoordeling van het presidium.

    Besluit

    Naar aanleiding van informatiebrief 081 verzoekt de heer De Graaf (PvdA) het college om de komende periode te voorzien in beknopte kwartaalrapportages aan de raad over de ontwikkelingen op het gebied van werk en inkomen. Het college neemt dit onderwerp steeds mee in de periodieke informatiebrieven over corona.


    Op verzoek van dhr. Van Oostrum (CDA) wordt brief 1333 (Jaarverslag Regionaal Bureau Leerplicht 2019-2020) in de commissie Mens en Samenleving geagendeerd.


    Naar aanleiding van brief nr. 1325 (Reactie op zienswijze Voorschoten op
    programmabegroting 2021 en programma RDOG 2024) neemt het college op verzoek van mw. Schroot (D66) als aandachtspunt mee dat nog eens kritisch naar het plan wordt gekeken op uitvoerbaarheid en geleerde lessen, gezien de ontwikkelingen in het kader van de pandemie.


    De raad besluit voor het overige overeenkomstig de voorgestelde wijze van afdoening.

  5. 4.2

    Bijlagen

  6. 5

    Een raadslid dat tijdens het vragenuurtje vragen wil stellen, meldt dit onder aanduiding van het onderwerp ten minste 24 uur voor aanvang van de vergadering bij de voorzitter. Het vragenuur is bedoeld voor vragen over actuele onderwerpen, die niet op de wijze als in artikel 39 kunnen worden gesteld, omdat de actualiteit dit vergt. Louter technische of informatieve vragen worden op een andere wijze gesteld.

  7. 6

    De raadscommissies hebben geadviseerd de volgende agendapunten als hamerstuk te behandelen.

  8. 6.1

    De rekenkamercommissie heeft onderzoek gedaan naar toezicht en handhaving van de energiebesparingsplicht van bedrijven door de gemeente. In het opgeleverde rapport staan een aantal aanbevelingen voor zowel raad als college om beter toe te gaan zien op deze plicht. In de commissie WRG van 20 mei heeft de rekenkamercommissie het rapport toegelicht. Het rapport ligt nu ter inhoudelijke bespreking in de commissie voor. Hieraan is nog geen raadsvoorstel toegevoegd, omdat de commissie eerste met elkaar en het college van gedachten kan wisselen over het rapport en de aanbevelingen. Nadat in de commissie een beeld is gevormd over het rapport en de aanbevelingen, zal de griffie een voorstel schrijven voor het als dan niet overnemen van de aanbevelingen, met in achtenneming van de discussie in de commissie. Dit voorstel zal samen met de raadsagenda van 1 oktober worden gepubliceerd.
    Naar aanleiding van bespreking in de raad van 1 oktober jl. is het voorgestelde besluit gewijzigd, zie de bijlage. Afgesproken is dat dit onderwerp als hamerstuk op de raadsagenda wordt geagendeerd.

    Besluit

    Het voorstel wordt zonder beraadslaging en stemming aangenomen.

  9. 6.2

    Voorgesteld wordt om in te stemmen met verder onderzoek door het college naar de uitvoering van Werk en Inkomen in samenwerking met de Leidse regio per 1 januari 2023, de kosten van € 64.000 voor 2021 voor verder onderzoek
    en de voorbereiding van het definitieve besluit van het
    college tot het opzeggen van de
    samenwerkingsovereenkomst met  Leidschendam-Voorburg
    voor de uitvoering van Werk en Inkomen per 1 januari 2023
    te dekken uit de concernreserve en de bijbehorende begrotingswijziging vast te stellen.


    Met dit besluit stemt de raad in met het verder onderzoeken door het college van het omklappen van het sociaal domein voor onderdeel Werk en Inkomen naar de Leidse regio. Dit betekent dat het college samenwerking op het onderdeel uitvoering Werk en Inkomen met de gemeente Leiden en gemeente Leiderdorp per 1 januari 2023 verder gaat onderzoeken.
    Deze samenwerking houdt concreet in dat de gemeente Leiden de uitvoering Werk en Inkomen gaat doen voor Voorschoten, dat de toegang Werk en Inkomen voor inwoners Voorschoten in Leiden is, dat Werk en Inkomenconsulenten die cliënten uit Voorschoten helpen in dienst zijn van Leiden en dat beleid door de raad Voorschoten wordt vastgesteld.

    Besluit

    Het voorstel wordt zonder beraadslaging en stemming aangenomen.

  10. 6.3

    Met een nieuwe klachtenverordening wordt vastgelegd hoe de gemeente klachten afhandelt. De gemeenteraad stelt de verordening vast. Deze verordening vervangt de verordening uit 2005.

    Besluit

    Het voorstel wordt zonder beraadslaging en stemming aangenomen.

  11. 7

    De navolgende inhoudelijke agendapunten worden op de reguliere wijze als bespreekpunt behandeld.

  12. 8

    In de commissie Burger en Bestuur van 2 juli 2020 is gesproken over het voornemen van het college tot verkoop van het Ambachts- en Baljuwhuis. Het college heeft op basis hiervan geconcludeerd dat het toen voorliggende voorstel moet worden ingetrokken. Het college vraagt de raad of deze conclusie wordt gedeeld en vraagt de raad in te stemmen met het voornemen van het college tot een openbare verkoop onder voorwaarden. De uitkomsten van die procedure worden te zijner tijd voor wensen en bedenkingen aan de raad voorgelegd; het college neemt daaraan voorafgaand geen onomkeerbare besluiten.

    Besluit

    Na diverse stemverklaringen vindt de besluitvorming over amendement en raadsvoorstel plaats.
    Amendement 112 is aangenomen, waarbij de fracties van ONS Voorschoten en Voorschoten Lokaal Sterk geacht worden te hebben tegengestemd.
    Het raadsvoorstel is aangenomen, waarbij de fracties van CDA, ONS Voorschoten, SP en Voorschoten Lokaal Sterk geacht worden te hebben tegengestemd.

  13. 9

    De gemeenten uit Holland Rijnland aangevuld met de gemeente Wassenaar en het Hoogheemraadschap van Rijnland hebben samengewerkt aan de Regionale Omgevingsagenda 2040, Aan de slag met Hart van Holland. Dit is de uitwerking en verdieping van de in 2017 vastgestelde Regionale agenda Omgevingsvisie Hart van Holland.
    Het resultaat, de Regionale Omgevingsagenda, biedt een samenhangend overzicht van de gemeenschappelijke opgaven, kansen en knelpunten in de regio. Deze agenda is de basis voor ons handelen binnen de regio en voor onze gesprekken met partners, stakeholders, de provincie en het rijk en wordt nu gedeeld met alle betrokken gemeenteraden. De raad wordt in de gelegenheid gesteld om wensen en bedenkingen te uiten. De verdere uitwerking vindt plaats binnen de structuur van Holland Rijnland.
    Een aangepast raadsvoorstel met zienswijzebrief is bijgevoegd, naar aanleiding van de bespreking in de commissie.

    Besluit

    Het raadsvoorstel wordt ter vergadering als volgt (mondeling) geamendeerd:
    "Besluit:
    De bijgevoegde zienswijzebrief als volgt te wijzigen:

    1. De zin 'Daarom vragen wij u een potentiegebied gericht op de natuurlijke leefomgeving toe te voegen, namelijk het gebied van Duin, horst en weide.' te vervangen door 'Daarom dringen wij er bij u op aan een potentiegebied gericht op de natuurlijke leefomgeving toe te voegen, namelijk het gebied van Duin, horst en weide.'
    2. Aan het eind deze zin toe te voegen: 'De raad ziet een reactie van uw kant gaarne tegemoet.'"

    Genoemd amendement wordt met algemene stemmen aangenomen.
    Het raadsvoorstel wordt met algemene stemmen aangenomen.

  14. 10

    Bijlagen Regiomiddag en Oplegnotitie PHO Bestuur en Middelen gekoppeld, bijlage PHO Economie en Leefomgeving wordt later op de middag van 12 november gekoppeld.

    Besluit

    De raad geeft aandachtspunten mee voor de regiodag en het college reageert op de genoemde punten.

  15. 11

    De geheimhouding van stukken die aan de raad onder geheimhouding zijn aangeboden moet in de eerstvolgende raadsvergadering worden bekrachtigd. Op de dag van de vergadering wordt bezien of een dergelijk besluit moet worden genomen.

    Besluit

    Niet aan de orde in deze vergadering.

  16. 12
    Overig
  17. 13

    Besluit

    Omstreeks 21:50 uur.