Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Commissie Wonen, Ruimte & Groen Voorschoten

donderdag 8 april 2021

19:30 - 22:30
Locatie

Online

Voorzitter
Dhr. drs. S.W.C. van den Dool
Toelichting

Wegens de maatregelen voor het bestrijden van het Coronavirus vindt deze vergadering online plaats. De vergadering is live te volgen via You Tube.
De vergadering is ondertiteld. Deze ondertiteling is automatisch gegenereerd; hierin kunnen onvolkomenheden voorkomen. Ziet u een storende fout laat ons dat dan weten via griffie@voorschoten.nl. Klik op de CC-knop om de ondertiteling aan of uit te zetten.

Uitzending

Agendapunten

  1. 1

    Besluit

    Aanwezig zijn: dhr. De Boer, dhr. Bos, dhr. Bremmer, mw. Eshuis (verlaat de vergadering na agendapunt 5), dhr. De Graaf, mw. Van der Krogt-Kant, dhr. Lavrijsen, dhr. Maassen, mw. Persoon, dhr. Reinke, mw. Schroot, dhr. Zeelt.
    Afwezig zijn: mw. Boom, mw. Van Herk, mw. Kortekaas-Warmerdam.


    De commissie besluit agendapunt 6 VVGB Leidseweg 104 te verplaatsen naar de volgende WRG vergadering en raadsvergadering.

  2. 2

    Burgers en andere belanghebbenden, die zich daarvoor tevoren hebben aangemeld, worden in de gelegenheid gesteld om hun mening te geven over onderwerpen die hen bezighouden. Iedere inspreker krijgt ongeveer 5 minuten de tijd. Daarna is er gelegenheid voor een gesprek met de commissie.
    Deze vergadering vindt online plaats. U kunt inspreken op de volgende manieren:
    1. Insprekers die beschikken over een communicatiemiddel met internetverbinding, microfoon en camera kunnen vanuit huis online inspreken.
    2. Insprekers die hierover niet beschikken, kunnen naar de raadszaal komen alwaar voor hen een tablet beschikbaar is, waarmee inspreken in de online vergadering mogelijk is.
    3. Het is ook mogelijk een brief of email aan de raad te sturen om uw mening over een onderwerp kenbaar te maken.
    Insprekers wordt verzocht zich uiterlijk maandag voorafgaand aan de vergadering te melden bij de griffie via griffie@voorschoten.nl.
    De volgende insprekers hebben zich aangemeld:
    Agendapunt 4
    - mevrouw E. van Holland, Moderator/Procesbegeleider project Huize Bijdorp en
    - de heer P. Meijs, directeur Werkorganisatie Zusters Dominicanessen van Voorschoten;
    Agendapunt 5
    De heer C. Boendermaker.

    Besluit

    De heer P. Meijs, directeur Werkorganisatie Zusters Dominicanessen en mevrouw E. van Holland, moderator/procesbegeleider project Huize Bijdorp spreken in over de toekomst van buitenplaats Huize Bijdorp met betrekking tot agendapunt 4 ‘Presentatie prioritering woningbouwprogramma’. De vraag uit de commissie over de lage prioritering van Huize Bijdorp, zal de wethouder bij agendapunt 4 beantwoorden.


    De heer C. Boendermaker spreekt in over bestemmingsplan Intratuin dat bij agendapunt 5 ‘Vaststelling bestemmingsplan Korte Vliet – Leidseweg Noord deel Noord (Intratuin-locatie)’ besproken wordt en geeft daarbij een korte presentatie. De vraag uit de commissie over een toelichting op de geschetste situatie, zal de wethouder bij agendapunt 5 beantwoorden.

  3. 3

    Dit is een vast agendapunt. Raads- en/of collegeleden koppelen zaken terug naar de raad die besproken zijn in de diverse Gemeenschappelijk Regelingen.

    Besluit

    Het college doet één mededeling. Er is een belangrijke ontwikkeling gaande bij Holland Rijnland rondom het ontwikkelen van de Regionale Omgevingsagenda, RES en de visie Mobiliteit. Vanuit Voorschoten is er gepleit om de nodige tijd te nemen om deze plannen goed met de gemeentes te bespreken en de gemeenteraden ook voldoende tijd te geven om zich in de plannen te verdiepen. Volgende week hoort het college in het portefeuilleoverleg hoe Holland Rijnland hiermee omgaat. Concreet is er op 14 april speciaal voor de gemeenteraad van Voorschoten een voorlichtingsavond over de plannen van Holland Rijnland.

  4. 4

    Het realiseren van woningen is voor Voorschoten erg belangrijk. Voortgang op ruimtelijke projecten moet uiteindelijk resulteren in woningen voor de doelgroepen die voor een vitaal Voorschoten belangrijk zijn. Vanuit een totaaloverzicht van ruimtelijke ontwikkelingen wil het college de raad informeren over wat momenteel in Voorschoten in voorbereiding is. Op de schaal van Voorschoten is dit veel en meer dan de organisatie aan kan. Met het oog op de splitsing van de organisatie en het verloop in de huidige personele bezetting moeten keuzes gemaakt worden. Het college wil de principes achter de prioritering met de raad bespreken en daar ook commitment voor vragen.


    Naast de prioritering wil het college u graag meenemen over de voortgang op het beleidsterrein Wonen. Door de omvang van het Woonbeleid van de gemeente zal dat separaat gebeuren in de volgende commissie WRG. Aan de hand van de woningmarktmonitor zal de de ruimte genomen worden om de raad over het brede beleidsterrein wonen te informeren. Naast de woningmarktmonitor wordt die sessie benut om de raad te informeren over de voortgang van de agenda wonen en een update te geven over de laatste ontwikkelingen op anderen relevante thema’s die wonen raken, bijvoorbeeld de opgave rondom standplaatsenbeleid woonwagens.

    Besluit

    Door Martin Mulder, strategisch adviseur, wordt aan de commissie een presentatie gegeven waarmee de commissie wordt geïnformeerd over de prioritering die het college heeft gemaakt in het woningbouwprogramma. In de presentatie is aangekondigd dat er een raadsvoorstel naar de raad toe zal komen waarin de prioritering uitgewerkt zal zijn.


    Het college hoort graag van de commissie in hoeverre ze inzien dat prioritering nodig is en welke kaderstelling ze daar graag in terug zien. De commissie begrijpt de keuze om een prioritering in het woningbouwprogramma te maken. Over de keuze in de gemaakte prioritering wordt door de commissie verschillend gedacht en ook diverse vragen gesteld. De wethouder komt ook terug op project Huize Bijdorp. Hij schetst de huidige situatie en verantwoord de keuze van de gekozen prioritering van dit project. Het project staat lager op de prioritering, omdat vanwege de beperkte ambtelijke capaciteit door het college voorrang wordt gegeven aan grote projecten waarmee in één keer een groot aantal huizen of projecten waar juridische verplichtingen aan verbonden zijn.


    De wethouder stelt voor om in het licht van een goede bespreking in de volgende commissievergadering vooraf een technische sessie met de woordvoerders van deze commissie te houden. Dit voorstel wordt gesteund door de commissie. Aan de volgende WRG vergadering zal een technische sessie voorafgaan waarbij de woordvoerders van de commissie in gesprek gaan met de wethouder.

  5. 5

    Het ontwerp bestemmingsplan `Korte Vliet-Leidseweg Noord deel Noord’ en het ontwerpbesluit hogere waarden Wet geluidhinder hebben van 5 november 2020 tot en met 16 december 2020 ter visie gelegen. Tijdens de tervisielegging zijn acht ontvankelijke zienswijzen ingediend. Met dit voorstel worden de nota van beantwoording, de nota van wijzigingen en in het verlengde daarvan het bestemmingsplan `Korte Vliet-Leidseweg Noord deel Noord’ ter vaststelling voorgelegd.

    Besluit

    De commissie staat positief tegenover het bestemmingsplan dat voor hen ligt. Er worden diverse vragen aan het college gesteld. Zo worden er vragen gesteld over de eventuele samenwerking met Leiden, het verwachte tijdspad van dit project, waterhuishouding en verkeersveiligheid. De wethouder komt terug op de inspraak van de heer Boendermaker. Het onderwerp dat de heer Boendermaker aankaart is een losstaande procedure en is formeel dus niet gekoppeld aan dit bestemmingsplan.


    Op de vraag over de prijsklasse van de huizen die gebouwd gaan worden, kon de wethouder geen antwoord geven. Zodra de prijsklassen bekend zijn, zal hij de raad schriftelijk informeren (toezegging).
    Op de vraag hoe de nieuwe verkeersaansluiting met Leiden eruit gaat zien, komt de wethouder schriftelijk terug (toezegging).


    De meeste fracties hebben aangegeven dat het als hamerstuk naar de raadsvergadering gaat. Echter, sommige fracties geven aan dat het afhankelijk is van de beantwoording van de vragen. De commissie laat nog weten aan de raad of dit als hamerstuk naar de raadsvergadering gaat.

  6. 6

    Er is een aanvraag omgevingsvergunning ingediend voor de bouw van vijf eensgezinswoningen aan de Leidseweg 104. Het plan is in strijd met het bestemmingsplan Voorschoten Oost. Voor medewerking aan het plan is een verklaring van geen bedenkingen van de raad nodig. Dit ligt voor ter besluitvorming.

    Besluit

    Dit agendapunt is komen te vervallen.

  7. 7

    De verwachte toename in de intensiteit van regenbuien heeft invloed op de krappe capaciteit van het huidige rioolstelsel. Het vergroten van het huidige riool en het afkoppelen van het hemelwater wordt beperkt door de benodigde ondergrondse ruimte. De levering van drinkwater door de drinkwaterbedrijven wordt een steeds grotere opgave door de groei van de bevolking. De toename van regenbuien en de verwachte schaarste in drinkwater hebben deelnemers van de samenwerking waterketen Leidse Regio (gemeente Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Zoeterwoude, Wassenaar, Voorschoten, Hoogheemraadschap van Rijnland en drinkwaterbedrijf Dunea) doen besluiten om een hemel- en grondwater verordening te ontwerpen. Deze moet moet bij nieuwe ontwikkelingen en vernieuwbouw een bijdrage leveren aan het terugdringen van verbruik drinkwater tussen 15% en de 25% en tijdens een regenbui het reduceren van het direct lozen van hemel- en grondwater op het riool tussen de 25% en de 35%. De raad wordt voorgesteld deze verordening vast te stellen.

    Besluit

    De commissie is verdeeld over de verordening die ter vaststelling voor hen ligt. Er worden diverse vragen gesteld over o.a. de monitoring van de verordening, inzicht in de kosten, controle van de projecten, en de maatregelen die genomen kunnen worden bij bestaande bouw.


    De CDA verzoekt het college een beslispunt aan het raadsvoorstel toe te voegen vergelijkbaar met het amendement van vorig jaar om een horizonbepaling/evaluatie na één jaar te houden.
    De wethouder stemt in met het verzoek van de CDA om een beslispunt toe te voegen aan het raadsvoorstel. De wethouder wijzigt het beslispunt van één jaar naar twee jaar, omdat daarvoor nog niet zoveel gebouwd zal zijn (toezegging).


    Op de vraag over het verlagen van de leges, zegt de wethouder toe dit neer te leggen bij wethouder Cramwinckel met de vraag om te kijken of het mogelijk is om in dit geval de leges kwijt te schelden, dan wel te verlagen (toezegging).


    Op de vraag of de lijst met gebieden waar een vrijstelling aan is verleend compleet is (bijlage A van de verordening) kunnen ze intern nog naar kijken, maar de wethouder heeft het vermoeden dat deze lijst compleet is.
    Dit agendapunt gaat voorlopig als bespreekpunt naar de raad.

  8. 8

    Dit agendapunt biedt de commissie de gelegenheid om te reageren op en het college te bevragen over de voortgang van de actiepunten. Het is niet de bedoeling om inhoudelijk op de vermelde onderwerpen in te gaan. De overzichten van toezeggingen, moties, amendementen en schriftelijke vragen zijn in Ibabs te vinden.

    Besluit

    Hier is geen gebruik van gemaakt.

  9. 9

    Dit agendapunt is bedoeld voor vragen over actuele bestuurlijk-inhoudelijke zaken. Onderwerpen voor dit agendapunt moeten 24 uur tevoren worden aangemeld bij de griffie. De rondvraag is bedoeld voor vragen over actuele onderwerpen, die niet op de wijze als in artikel 39 Reglement van Orde kunnen worden gesteld, omdat de actualiteit dit vergt. Louter technische of informatieve vragen worden op een andere wijze gesteld.
    De VVD heeft vragen aangekondigd over het persbericht “Leidse gemeenten investeren 2 mln. in duurzaam warmtenet”.

    Besluit

    Op verzoek van het CDA licht de wethouder de informatiebrief over aanvraag decentralisatie uitkering kerkenvisie toe. Bij de besteding van deze uitkering is veel vrijheid en worden alle kerken in Voorschoten bij betrokken. Projecten worden in samenspraak met de belanghebbenden opgepakt en kunnen grotendeels extern uitbesteed worden, maar de gemeente blijft de opdrachtgever.


    Op vragen van de VVD naar aanleiding van het persbericht dat op 7 april 2021 online kwam waarin gemeente Leiden het plan over de restwarmteleiding bekend maakte, antwoordt de wethouder dat de inhoud van het bericht op nu.nl de verantwoordelijkheid is van nu.nl. Op dit moment is de boodschap dat er een samenwerking gaat komen op het gebied van warmtetransitie. Deze samenwerking is nodig en er zijn meerdere opties, zoals restwarmte en geothermie. Er zal geld beschikbaar komen vanuit de warmtetransitie en het Rijk. Het raadsvoorstel restwarmteleiding zal zo snel mogelijk naar de raad gestuurd worden.

  10. 10

    Besluit

    Ca. 23.27