Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Commissie Mens & Samenleving Voorschoten

donderdag 15 april 2021

19:30 - 22:30
Locatie

Online

Voorzitter
Mw. J.C. Schroot
Toelichting

Wegens de maatregelen voor het bestrijden van het Coronavirus vindt deze vergadering online plaats. De vergadering is live te volgen via You Tube.
De vergadering is ondertiteld. Deze ondertiteling is automatisch gegenereerd; hierin kunnen onvolkomenheden voorkomen. Ziet u een storende fout laat ons dat dan weten via griffie@voorschoten.nl. Klik op de CC-knop om de ondertiteling aan of uit te zetten.

Uitzending

Agendapunten

  1. 1

    Besluit

    Agenda wordt onveranderd vastgesteld.


    Aanwezig zijn: dhr. Andringa, dhr. Benschop, dhr. Duivendijk, dhr. De Graaf, dhr. Maasen, mw. Van Mieremet, dhr. Van Oostrum, dhr. Van Rixtel, dhr. Veldman, dhr. Zeelt, mw. Zoun, mw. Van der Zwaan (tevens de laatste avond die zij bijwoont als commissielid).
    Afwezig zijn: mw. Van Herk, dhr. In 't Veen

  2. 2

    Burgers en andere belanghebbenden, die zich daarvoor tevoren hebben aangemeld, worden in de gelegenheid gesteld om hun mening te geven over onderwerpen die hen bezighouden. Iedere inspreker krijgt ongeveer 5 minuten de tijd. Daarna is er gelegenheid voor een gesprek met de commissie.
    Deze vergadering vindt online plaats. U kunt inspreken op de volgende manieren:
    1. Insprekers die beschikken over een communicatiemiddel met internetverbinding, microfoon en camera kunnen vanuit huis online inspreken.
    2. Insprekers die hierover niet beschikken, kunnen naar de raadszaal komen alwaar voor hen een tablet beschikbaar is, waarmee inspreken in de online vergadering mogelijk is.
    3. Het is ook mogelijk een brief of email aan de raad te sturen om uw mening over een onderwerp kenbaar te maken.
    Insprekers wordt verzocht zich uiterlijk maandag voorafgaand aan de vergadering te melden bij de griffie via griffie@voorschoten.nl.

    Besluit

    Hier wordt geen gebruik van gemaakt.

  3. 3

    Dit is een vast agendapunt. Raads- en/of collegeleden koppelen zaken terug naar de raad die besproken zijn in de diverse Gemeenschappelijk Regelingen.

    Besluit

    Mevrouw Zoun koppelt terug naar de commissie over een AB vergadering van de RDOG waar zij en mevrouw Schroot bij aanwezig waren. In deze terugkoppeling noemt ze een aantal punten waaronder een datalek dat geen grote gevolgen heeft voor Voorschoten, de vertraging in het openen van vaccinatieplaatsen dat nu is verbeterd en dat de vraag hoe de coronakosten worden gedekt in de overgangsperiode nog niet bekend is. Het AB wil daarom een coronareserve instellen. In de vergadering was discussie over de rol van de BAC’s, bestuurs-adviescommissie, en de sturing die het AB daarop heeft. Een ander onderwerp dat naar voren kwam is dat meerdere taken in de RDOG niet wettelijk verplicht zijn en de vraag daarbij is hoe we daarmee omgaan. De wethouder bevestigt dat hij dit onderscheid tussen wettelijk en niet-wettelijk wil gaan maken, zodat er in dat licht besproken kan worden wat we wel en niet willen. Hier zal de wethouder t.z.t. op terug komen.

  4. 4

    Deze presentatie vindt plaats op verzoek van Groenlinks en met instemming van het presidium. GroenLinks heeft om deze presentatie verzocht naar aanleiding van een rapport van de FNV over verdringing op de arbeidsmarkt. Vragen die in de presentatie worden beantwoord zijn: Hoe gaat het met arbeidsparticipatie in Voorschoten? Hoeveel mensen gaat het om? Er is een aantal jaar geleden een arbeidsmarktoffensief vastgesteld door de raad. Loopt dat nog? Kan daar iets over gezegd worden? Hoe gaat het met de doorstroming naar betaalde banen? Waar loopt de gemeente bij de uitvoering tegenaan, wat zijn knelpunten?
    De presentatie wordt gegeven door beleidsambtenaar Kim Verheul.

    Besluit

    Deze presentatie is aangevraagd door GroenLinks en de commissie heeft hiermee ingestemd. De presentatie, gegeven door mw. Verheul, laat de huidige stand van zaken zien en vertelt iets over de participatiedoelgroep, de lokale aanpak, knelpunten en gaat nog kort in op het rapport Verdringing dat aanleiding gaf tot deze presentatie. Door de commissie worden een aantal technische vragen gesteld die mevrouw Verheul kort beantwoordt. Op de vragen over de relatie tussen dagbesteding en de komst van de wet Verdringingstoets en de vraag over de financiële situatie en de verwachtingen m.b.t. de coronacrisis komt mevrouw Verheul schriftelijk op terug.


    De commissie stelt ook een aantal vragen aan de wethouder. Op de vraag van meerdere commissieleden of er een beleidsevaluatie wordt gestuurd naar de raad om inzicht te krijgen in de effecten van dit beleid antwoordt de wethouder dat dit naar de raad toe zal komen via de gebruikelijke managementrapportage.

  5. 5

    Na een eerste inhoudelijke presentatie in de vorige commissie M&S, gaan we nu een stap verder in het voorleggen en bespreken van een selectie van mogelijke knoppen om aan te draaien om meer sturing te krijgen op de jeugdhulp en de aanverwante (stijgende) kosten. Graag hoort het college van de commissieleden hoe zij in principe tegen dergelijke maatregelen aankijken, zodat we op basis van die input verder kunnen werken aan een meer uitgewerkt voorstel en dit te bespreken in de commissie M&S van 24 juni.
    De presentatie wordt gegeven door beleidsambtenaren Bas Verschoor en Daphne Schelling-Ottjes

    Besluit

    Door dhr. Verschoor en mw. Schellings-Ottjes wordt een presentatie gegeven over de jeugdhulp om de commissie meer inzicht te geven in de afwegingen die gemaakt moeten worden bij het vormen van beleid. De presentatie laat zien aan welke knoppen gedraaid kan worden om meer sturing te geven aan de jeugdhulp en de kosten daarvan terug te dringen. Voorschoten zal uiteindelijk met een vergelijkbaar voorstel komen als in Wassenaar waarin verschillende varianten met verschillende bedragen daaraan gekoppeld, wordt voorgelegd aan de commissie. Door de commissie worden diverse technische vragen gesteld en beantwoord door dhr. Verschoor en mw. Schellings-Ottjes.


    Door de commissieleden worden een aantal punten genoemd waarop gelet moet worden bij het onderzoeken van de verschillende varianten, zoals het waarborgen van de kwaliteit van jeugdhulp, het onderzoeken van mogelijke andere sturingsmogelijkheden waarbij er niet alleen gewerkt wordt aan de instroom, maar ook gekeken wordt naar de inkoop van de zorg. Discussie vindt plaats over de oorzaken van de stijging in kosten voor jeugdhulp en de meningen over de oorzaken, oplossingen en de aanpak zijn in de commissie verdeeld. Ook wordt een vraag gesteld over de inzet van Voorschoten voor Elkaar en een vergelijking met de aanpak van JGT in Leiden. De wethouder geeft aan dat ze toe willen werken aan een vergelijkbaar systeem als Leiden, zodat ze daar goed op zullen aansluiten. Meerdere commissieleden deelden de wens om een (tijdelijke) werkgroep te starten om dieper in dit onderwerp te duiken, zodat de raad hier ook zorgvuldig over kan besluiten. Dit zal in het presidium besproken en besloten worden.

  6. 6

    Dit agendapunt biedt de commissie de gelegenheid om te reageren op en het college te bevragen over de voortgang van de actiepunten. Het is niet de bedoeling om inhoudelijk op de vermelde onderwerpen in te gaan. De overzichten van toezeggingen, moties, amendementen en schriftelijke vragen zijn in Ibabs te vinden.

    Besluit

    Hier wordt geen gebruik van gemaakt.

  7. 7

    Dit agendapunt is bedoeld voor vragen over actuele bestuurlijk-inhoudelijke zaken. Onderwerpen voor dit agendapunt moeten 24 uur tevoren worden aangemeld bij de griffie. De rondvraag is bedoeld voor vragen over actuele onderwerpen, die niet op de wijze als in artikel 39 Reglement van Orde kunnen worden gesteld, omdat de actualiteit dit vergt. Louter technische of informatieve vragen worden op een andere wijze gesteld.

    Besluit

    Er zijn geen vragen voor de rondvraag.

  8. 8

    Besluit

    Ca. 22.30